هفت روز سیما در مهر؛

چالشی كه با لایو اینستاگرام زنده شد

چالشی كه با لایو اینستاگرام زنده شد به گزارش هنر شهر موضع گیری صریح جلیل سامان درباره حواشی زیرخاكی، ادامه حضور پررنگ چهره های سیما در اینستاگرام و از سرگیری تولید سریال های شبكه نمایش خانگی از مهمترین رویدادهای هفته گذشته بودند.



خبرگزاری مهر -گروه هنر-عطیه مؤذن: «هفت روز سیما» عنوان بسته خبری-تحلیلی ویژه ای است که هر پنجشنبه به بازخوانی اهم تحولات خبری در رابطه با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هر هفته می پردازد.
در این بسته خبری هفتگی سعی کردیم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامه سازان و مدیران سیما، نیم نگاهی به حواشی رسانه ای و حتی شایعاتی که به رغم غیررسمی بودن می توانستند در اخبار در رابطه با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.
امروز پنجشنبه چهارم اردیبهشت ماه می توانید با سی و چهارمین بسته خبری «هفت روز سیما» در مرور مهمترین رویدادها و خبرهای تلویزیون و شبکه نمایش خانگی در هفته ای که گذشت، با ما همراه شوید.
چهره هفته؛ جلیل سامان مرد آرام اما صریح در وقت لازم
جلیل سامان در تلویزیون بیشتر با سریال ها و مستندهای تاریخی شناخته می شود بخصوص با سه گانه ای که درباره گروهک منافقین ساخت یعنی «ارمغان تاریکی»، «پروانه» و «نفس»؛ پروژه هایی که تلاش داشت بدون شعار و دخالت دادن نگاه های جهت دار سیاسی، مخاطب را با قصه هایی عاشقانه همراه کند و او را در یک چالش احساسی و عقیدتی قرار دهد؛ در پس زمینه این چالش احساسی هم تصویری از تاریخ معاصر و تحولات سیاسی در ذهن مخاطب شکل می گرفت.
او اما معمولاً کمتر درباره پروژه هایش حرف می زند. حتی تمایلی به پرزنت و دفاع های پرهیاهو از سریال هایش ندارد.
سامان اساساً اهل جنجال نیست و حتی در مواردی که با مشکلات بودجه ای، مالی و حتی سانسور روبرو شده بدون کم و کاست یا بدون حواشی افراطی یا سکوت کرده و یا خیلی صریح و بی مقدمه حرفش را بیان کرده است.
به تعبیر دیگر جلیل سامان بی حاشیه اما صریح است؛ وی در زمانی که نیاز بوده بدون محافظه کاری های لازم از دغدغه و اثرش دفاع کرده است. به صورت مثال در سریال «نفس» او تقریباً برای نخستین بار برای نمایش تصویر زنان بی حجاب در مقطع زمانی قبل از انقلاب سراغ بازیگران ارمنستانی رفت و تصاویری از این زنان را به صورت تروکاژی در کارش قرار داد. تصاویری که بعداً برخی با تصور کلاه گیس بودن برای آن حاشیه سازی کردند و سامان در اینباره توضیح داد که نمی توان تصویر این زنان بی حجاب را از تاریخ پیش از انقلاب حذف نمود و ازاین رو با این ساختار سراغ این تمهید رفته است.

او شب گذشته یک مرتبه دیگر به صراحت به بیان نظر خودش درباره یکی از بازیگران سریال جدیدی که مقرر است ماه رمضان سال جاری از شبکه یک پخش شود، پرداخت. گوهر خیراندیش بازیگر سریال «زیرخاکی» جدید ترین اثر سامان با فضا و حال و هوایی متفاوت می باشد که به سبب حضور این بازیگر در مراسمی در آمریکا دستخوش حاشیه هایی قرار گرفت.
این نخستین بار نیست که سریالی به واسطه حرکت، گفتار، پوشش غیرمتعارف یک بازیگر و یا دیگر عواملش دستخوش حواشی می شود اما تقریباً این برای نخستین بار است که کارگردان اثر با تحلیل شرایط در اینباره موضع رسمی و صریح خویش را مطرح می کند.
سامان شب گذشته در گفتگویی اعلام نمود که «حاشیه اخیر پس از فیلمبرداری اتفاق افتاده وگرنه ایشان به هیچ عنوان برای این نقش انتخاب نمی شد» وی همینطور اضافه کرد که «اگر بازیگری در جایی حاشیه ای به وجود آورده، هیچ ارتباطی به ما و کار ما ندارد. ما در کار حرفه ای مان بعنوان کارگردان و یا بازیگر وظیفه داریم که کارمان را درست انجام دهیم ولی من فکر می کنم هر کس مسئول صیانت از اثر هنری خودش هم هست و باید یک تعهد اخلاقی به کارش داشته باشد. اگر مثلاً یک بازیگر در کاری نقش مذهبی بازی می کند، دیگر نباید این بازیگر در موقعیتی خودش را نشان دهد که به آن کار لطمه بخورد.»
«زیر خاکی» تازه ترین تجربه سریال سازی جلیل سامان است که برخلاف تجربه های قبلی او حال و هوایی طنز دارد. از الان هم می توان پیش بینی نمود این سریال با عبور سلامت از حاشیه سازی های عجیبی که به واسطه اقدام اشتباه یک بازیگر برای آن رقم خورده، می تواند تبدیل به یکی از برگ برنده های کنداکتور رمضانی سیما شود. سریالی که دور از ذهن نیست بعد از رونمایی بر روی آنتن، سایه «متن» آن خیلی زود سبب فراموشی حاشیه ها هم خواهد شد.
حاشیه هفته؛ مجریان شاخص تلویزیون در «لایو» اینستاگرام
قبل از نوروز طی گزارشی از کلید خوردن جریان حضور بعضی از مجریان و برنامه سازان در اینستاگرام و ظرفیت جدید این شبکه اجتماعی نوشتیم که در ایام کرونایی می توانست سرگرمی های جدیدی را برای مخاطب ارمغان بیاورد.
نمونه جدی تر این فعالیت در روزهای نوروز به رامبد جوان تعلق داشت که با تدارک «خونه بازی» سراغ چهره ها رفت و هر شب برنامه ای اینستاگرامی را برای مخاطب تهیه کرد. همینطور مرتضی فاطمی مجری و برنامه ساز دیگری بود که سراغ گفتگوهای شبانه رفت. پس از نوروز، اما یکی یکی مجریان دیگر تلویزیون بیشتر از شبکه های تلویزیونی در صفحات اینستاگرام مشاهده شدند و عرصه پخش زنده این شبکه یا همان «لایو» به صورت شبانه در اختیار این مجری ها بود.
از مجریان کودک گرفته تا بزرگسال و از برنامه ساز تا بازیگر تلاش کردند از این ظرفیت الزامی نهایت استفاده را ببرند.

داریوش فرضیایی یا عموپورنگ همچون مجریان کودک بود که به صورت شبانه گفتگوهایی را با افراد مختلف از کارگردانی مثل منوچهر هادی گرفته تا بازیگر و حتی آهنگساز ترتیب می داد و مثلاً با سامان احتشامی درباره موسیقی کودک سخن گفت. یا بشیر حسینی داور عصر جدید گفتگوهایی را با محمد دلاوری، نجم الدین شریعتی و دیگر مجریان درباره هویت نوجوانان ترتیب داد که بخشی از آنها هم به تتلو و علل رکوردزنی وی در گفتگوی پخش زنده اش اختصاص داشت.
از دیگر مجریانی که هر شب در پخش زنده اینستاگرام حضور دارد رضا رشیدپور است که تلاش دارد از این طریق با مخاطبانش گفتگو کند و یا در همین گفتگوها درباره حواشی دستمزدهایش هم اطلاع رسانی کرده و حتی گفتگوی خبری داشته است و به شکل رسمی تری از این ظرفیت مجازی بهره گرفت. وی در این فضا سرگرمی هایی را هم برای مخاطبانش در نظر گرفت و هر شب به صورت منظم ساعتی را به این گفتگوها اختصاص داد.
همچنین در این فضا گفتگوی وحید یامین پور که به صورت پخش زنده با خبرگزاری فارس انجام شد هم مورد توجه رسانه ها واقع شد و محتوای سخنان او درباره دستمزدها و درخواست برای شفاف سازی نسبت به دستمزد مجریان به دنبال حواشی بوجود آمده یک مرتبه دیگر ضریب گرفت و بیشتر دیده شد.
حالا می توان گفت این ظرفیت مجازی در رقابت با تلویزیون توانسته است مخاطبان زیادی پیدا کند و مجریان شاخص و برند تلویزیون بخشی از گفتگوهای جذابی که احساس می کنند در قاب تلویزیون امکان برگزاری ایده آل آنرا ندارند، به صفحات شخصی خود می برند؛ این بدون شک چالشی جدی پیش روی سیاست گذاران رسانه ملی است.
رسانه ملی آیا نسبت به پررنگ شدن این چالش احساس خطر خواهد کرد؟
اتفاق ویژه هفته؛ رفع بلاتکلیفی کرونایی سریال های خانگی
توقف یک به یک پروژه های سریالی و سینمایی نخستین راهکاری بود که در مقابله با شیوع ویروس کرونا می بایست عملی می شد؛ ویروسی که از آن با عنوان پاندمی یاد می شد و نسبت به این خصوصیت یعنی «همه گیری جهانی» آن دائم اخطار داده می شد که از هرگونه اجتماعی پرهیز شود. با این وجود پس از گذشت یک ماه از تعطیلی پروژه ها بخصوص در بخش خصوصی که مسئول سرمایه، هزینه، بازیگر و هنرور و دیگر و عوامل و اجاره لوکیشن و تجهیزات همه و همه با خود تهیه کننده و سرمایه گذار است نیاز بود تدابیر جدیدتری هم اندیشیده شود.
در هفته ای که گذشت مهدی طباطبایی نژاد معاون نظارت سازمان سینمایی در گفتگو با روزنامه «هفت صبح» از تهیه یک پیش نویس بهداشتی برای از سرگیری تولیداتی اطلاع داد که با گذشت هفتاد درصد فیلمبرداری در دوران کرونا متوقف شده اند.
از جمله مواردی هم که در این پیش نویس مورد توجه و تاکید قرار می گیرد حضور پزشک سر صحنه، ضدعفونی کردن تجهیزات، پرهیز از مسائلی که اضطرار ندارد، گرفتن تست کرونا در صورت نیاز و یا تب سنجی مداوم، انجام کار با فاصله گذاری ایمن و تغییر فیلمنامه به جهت اینکه بشود تا حد امکان سکانس ها در فضای بسته گرفته شود و همینطور ضدعفونی سرویس ایاب و ذهاب و پذیرایی هاست.«آقازاده» از پروژه های مهم شبکه خانگی است که تولیدش با کرونا متوقف شد
در این گفتگو، طباطبایی نژاد اولویت شروع باردیگر کار را هم برای سریال هایی چون «قورباغه» ساخته هومن سیدی و «آقازاده» به تهیه کنندگی حامد عنقا دانسته است که البته تهیه کننده در شروع کار باید به پذیرفتن این شرایط تعهد بدهد.
این چاره در صورتیکه با همه تدابیر لازم برای سلامت و مراقبت عوامل و تیم پروژه ها در نظر گرفته شود یک اتفاق ویژه برای رفع بلاتکلیفی پروژه هایی است از هر گونه فعالیتی در شرایط جاری منع شده اند اما تحمل هزینه های جاری همچنان بر دوش آنها سنگینی می کند.
سریال «آقازاده» با طراحی حامد عنقا که کنجکاوی بسیاری درباره آن وجود دارد، جزو نخستین پروژه هایی بود که بدین منظور تعطیل شد. این سریال قرار بود در بهار سال جاری وارد مرحله توزیع و عرضه در شبکه نمایش خانگی و نمایش اینترنتی شود که به سبب کرونا متوقف گردید و حالا تهیه چنین پیش نویس هایی می تواند راهگشای باردیگر تولیدات پرمایه و غنی در این روزهایی باشد که مخاطب در به در به دنبال محصولاتی برای پر کردن اوقات خود است.
سینما در سیما؛ برنامه هایی سینمایی سیما همچنان تعطیل است!
تلویزیون این روزها در حالی وارد دومین ماه از سال جدید شده است که نه تنها برنامه های سرگرمی که حتی خلأ بعضی از برنامه های تخصصی هم آنرا با چالش های جدی مواجه کرده است. تلویزیون می توانست در این روزهای کرونایی با استفاده حداقلی از برنامه های گفتگومحور که نیازی به تماشاگر و حتی تعداد زیاد میهمانان هم ندارد مسیر روتین خویش را بپیماید درحالیکه این اتفاق رخ نداد.
اکنون در دومین ماه سال هنوز خبری از تولید و پخش برنامه های سینمایی و دو برند اصلی تلویزیون یعنی «هفت» و «نقد سینما» نیست در حالیکه این برنامه ها می توانست بخشی از نیاز مخاطب و آنتن تلویزیون را پر کرده و حتی در دعواها و چالش های سینمایی این روزهای کرونایی مفید و مؤثر واقع شوند.

این روزها باآنکه همچنان سالن های سینمایی تعطیل می باشد و فیلمی روی پرده نمی رود اما مسیر جدیدی سینمای ایران که با اکران اینترنتی «خروج» گشوده شد و اختلافات و چالشی هایی که به دنبال تصمیم های اتخاذ شده در این راه بوجود آمد بهترین سوژه ها و بحث هایی بودند که می توانست در تلویزیون و در میزگردهای سینمایی برایشان چاره جویی شود.
فیلم «خروج» ابراهیم حاتمی کیا که هم خط شکن و هم به شکلی قربانی مسیر جدید سینما شد خود به خود بحث ها و تحلیل های زیادی را در این راه مطالبه می کرد که تلویزیون می توانست در این راه نقش بسزایی ایفا کند. بخصوص که در این راه هنوز بر سر تبلیغ فیلم های اینترنتی در صداوسیما چالش وجود دارد و حداقل از این مسیر و بدون نام آوردن از سرویسهای پخش کننده فیلم، در این برنامه ها می شد نسبت به چنین فیلم هایی فرهنگسازی کرد.
پیشنهاد هفته؛ تماشای سریال های رمضانی
امشب آخرین قسمت از سریال «نون. خ» به کارگردانی سعید آقاخانی روی آنتن می رود و از شنبه ششم اردیبهشت با شروع ماه رمضان سریال های جدید رمضانی روانه شبکه های سیما خواهند شد.
با توجه به حواشی اخیر پیش آمده برای سریال «زیرخاکی» هنوز معلوم نیست این مجموعه در کنداکتور سریال های رمضانی قرار دارد یا خیر با این وجود این سریال یک گزینه جدی و پرمخاطب تلویزیون در رمضان خواهد بود که امید است با رفع حواشی و تدبیر مدیران برای آن چاره اندیشی های لازم صورت بگیرد.

سریال «بچه مهندس» هم مقرر است هر شب از شبکه دو سیما روی آنتن برود که علی غفاری کارگردانی و سعید سعدی تهیه کنندگی آنرا بر عهده دارد و همینطور حسن وارسته که در نگارش مجموعه های طنز تلویزیونی نقش داشته است نویسنده این سریال است. البته فصل جدید سریال مقرر است بیشتر از فضای طنز نوعی فضای ملی و میهنی داشته باشد.
«#سرباز» اثر جدید حمید نعمت الله و هادی مقدم دوست هم سریال رمضانی شبکه سه سیماست که معمولاً در نخستین باکس سریال های رمضانی قرار دارد.
این مجموعه که به تهیه کنندگی محمدرضا شفیعی تولید شده است هم می تواند یکی از سریال های پرمخاطب تلویزیون باشد اگر یک مرتبه دیگر تجربه همکاری مشترک نعمت الله و مقدم دوست را به خوبی تکرار کند.
در شبکه پنج هم سریال «پدر پسری» به کارگردانی محمدرضا حاجی غلامی روی آنتن می رود که فضایی طنز دارد.

1399/02/05
21:04:16
5.0 / 5
2468
تگهای خبر: آنتن , آهنگ , بازیگر , برنامه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱

هنر شهر

هنر و فرهنگ شهری

honareshahr.ir - تمامی حقوق مالکیت معنوی سایت هنر شهر محفوظ است