رییس پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد:
عمق فاجعه در شاهدیه بسیار بیشتر از خیابان كشی است
به گزارش هنر شهر یزد رئیس پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد به دنبال گلایه های ناشی از خیابان كشی جدید در شاهدیه، با بیان این كه عمق فاجعه بسیار بیشتر از خیابان كشی است، اظهار داشت: باید رویكرد مدیریت شهری در این محدوده تغییر كند و برنامه جامعی برای نجات و حفاظت از موزه معماری گلین ایران تدوین شود.
«محسن عباسی هرفته» در بازدید از بافت تاریخی شاهدیه به همراه تعدادی از مسؤلان استان و شهر شاهدیه، با اشاره به نهادینه شدن تفکر تخریب در طول سال قبل در این شهر، اظهار نمود: متاسفانه وضعیت بافت تاریخی شاهدیه بگونه ای است که حفاظت در الگوی توسعه آن موضوعیتی ندارد، هر چند در سال های اخیر بارقه های کم رنگی از آن محسوس است.
وی با بیان این که الگوی توسعه شاهدیه باید متناسب با بافت پرارزش تاریخی آن تغییر جدی کند، اظهار داشت: خیابان کشی جدید در این بافت تاریخی به تبع طرح مصوب متعلق به سال، 89 بخش کوچکی از فاجعه ای چند 10 ساله است.
عباسی هرفته با بیان این که عمق فاجعه بسیار بیشتر از خیابان کشی جدید است، اظهار داشت: باید اتفاقاتی اساسی بیفتد و رویکرد مدیریت شهری در این محدوده تغییر کند، از طرفی باید برنامه جامعی تدوین شود تا مجموعه این بافت بی نظیر در افق 10 ساله با اقدامات حفاظتی، فرهنگ سازی و مدیریت درست بعنوان موزه معماری گلین ایران مورد نجات بخشی قرار گیرد.
وی اضافه کرد: در این بافت نباید به دنبال حفظ تک بنا و بناهای شاخص باشیم بلکه باید تمام بافت تاریخی به صورت یکپارچه حفظ شود و در این راه باید با تفکر نهادینه شده تخریب در جامعه محلی و برخی مدیران، مقابله و در این رابطه فرهنگ سازی شود.
رییس پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد به ظرفیت های غنی این بافت در جذب توریست اشاره نمود و اظهار داشت: این بافت تاریخی از نظر معماری و قدمت می تواند با بافت تاریخی یزد رقابت کند اما تا زمانی که سازه های نامتعارف آجری، سیمانی و فلزی وجود دارد و اقدام درستی در جهت حفظ و مرمت آن انجام نشود، نمی توانیم انتظار بازدید گردشگران را از آن داشته باشیم.
وی در نخستین گام خواهان استقرار نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی در این محدوده تاریخی شد و با تاکید بر این که هر نوع خیابان کشی و تخریب بافت تاریخی را مانند زخمی بر پیکر شهر شاهدیه است، عنوان کرد: این زخم ها منجر به عفونت و نابودی بیشتر می شود، پس نباید اجازه هیچ نوع تخریب و صدمه ای به این بافت داده شود و با فرآیند چند 10 ساله تخریب که این شهر پرارزش هزار ساله را شرحه شرحه کرده است، مبارزه کرد.
عباسی هرفته با بیان این که بافت تاریخی شاهدیه تحقق معنای واقعی کیمیاگری است، خاطرنشان کرد: اگر در کیمیاگری، مس را به طلا تبدیل می کنند، معمار ابرند آبادی و گردفرامرزب و نصرت آبادی، خاک این مناطق را به شاهکار تمدنی بی نظیری تبدیل نموده اند و اگر بفهمیم گنجی بی بدیل چه به لحاظ فرهنگی و چه به لحاظ اقتصادی می باشد، در حفظ آن همت گسترده ای انجام می دادیم.
عضو شورای فنی میراث فرهنگی استان یزد مشکل دوم را مرمت های نادرست صورت گرفته در این بافت دانست و تصریح کرد: در مرحله بعدی باید این مرمت ها با آموزش و حضور فعال میراث فرهنگی اصلاح گردد.
مسئول کمیسون عمران شورای شهر یزد به قدمت بالای این بافت اشاره نمود و اظهار داشت: هنوز هم می توان این بافت را نجات داد، اگر همت و عزم مدیران و دلسوزان بر این مهم قرار گیرد و مهمترین قدم در این راه فرهنگ سازی و آگاهی بخشی عمومی از این گنج بی بدیل معماری گلین ایران است.
اخیراً بافتی تاریخی و منحصر به فرد شهر شاهدیه از توابع استان یزد بعد از مدتها کم توجهی به علت کمبود اعتبارات، در حال نابودی در چارچوب برنامه های توسعه شهری قرار گرفته که بازتابهای زیادی در رسانه ها داشته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب