در گفتگو با قادرآشنا مطرح شد

هزینه كرد بودجه تئاتر چگونه است؟

هزینه كرد بودجه تئاتر چگونه است؟ هنر شهر: قادر آشنا، مدیر کل هنرهای نمایشی با ارائه توضیحاتی درباره میزان و نحوه هزینه کرد بودجه تئاتر عنوان نمود که در جریان جزئیات کمک 350 میلیاردی به هنرمندان نیست.


این مدیر هنری در گفتگو با ایسنا درباره پرسش های گوناگون جامعه تئاتری در زمینه هزینه کرد بودجه تئاتر در سال ۱۳۹۹ توضیحاتی داد و اصرار کرد شفاف سازی دراین زمینه بطور کامل انجام می شود و هیچ مساله پنهانی وجود ندارد.
آشنا درباره میزان بودجه تئاتر در سال ۱۴۰۰ به ایسنا اظهار داشت: معمولا بودجه بندی از شهریور ماه هر سال برای سال آینده شروع می شود و آذر ماه لایحه بودجه به دولت می رود که پس از مدتی به مجلس و در ادامه به کمیسیون تخصصی، تلفیق و در نهایت صحن علنی مجلس راه پیدا می کند.
او افزود: آنچه آذر سال ۱۳۹۹ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بعنوان بودجه کلی پیشنهاد شده، ۱۲۰ میلیارد تومان بوده است که این بودجه در کتاب قانون هم آمده و در مجلس هم تصویب شده است. البته در جلسه مشترکی میان برخی از نمایندگان محترم مجلس و هنرمندان شاخص، قول داده شد که مبلغی به آن افزوده شود ولی متاسفانه چنین نشد. با این وجود رقم ۱۲۰ میلیارد تومان مصوب شد.
آشنا درباره انتشار خبری در خصوص اعطای ۳۵۰ میلیارد تومان برای کمک به هنرمندان که هفته گذشته خبر آن از طرف روابط عمومی خانه تئاتر و در گفتگو با احسان قاضی زاده هاشمی، عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی مجلس انتشار یافت، اشاره کرد: این بودجه متعلق به اداره کل هنرهای نمایشی نیست و از آنجاکه قرار هم نیست از کانال ما ارائه شود، جزییاتی درباره آن نمی دانیم و خبر نداریم مقرر است به چه ترتیبی به هنرمندان ارائه شود. ظاهرا گفته شده مقرر است این بودجه بوسیله صندوق اعتباری هنر ارائه شود و خود صندوق دراین زمینه پاسخگو خواهد بود.
این مدیر هنری با ابراز تاسف از این که بودجه تئاتر از شروع رقم پایینی بوده است، افزود: معمولا بودجه در دو سطح حداقلی و حداکثری پیشنهاد می شود که سال ۹۹ کل بودجه وزارت ارشاد ۸۰ میلیارد و اندی بود و از این رقم، بودجه ای بین ۱۸ تا ۲۴ میلیارد تومان برای تئاتر در نظر گرفته شد. به این معنا که بودجه تئاتر در بدبینانه ترین حالت، ۱۸ میلیارد تومان و در خوش بینانه ترین حالت، ۲۴ میلیارد تومان در نظر گرفته شد.
آشنا درباره میزان افزایش بودجه تئاتر در سال ۱۴۰۰ توضیح داد: درحال انجام گفتگوهایی هستیم و خواسته ما این است که حداقلِ بودجه امسالِ تئاتر ۴۰ میلیارد تومان باشد ولی امیدواریم این رقم در حالت خوش بینانه به ۵۰ میلیارد تومان برسد که این مساله تا دو هفته آتی مشخص خواهد شد.
او درباره زمان پرداخت این بودجه هم اظهار داشت: هم اکنون دولت یک دوازدهم این رقم را می پردازد و تا نهایی شدن رقم، بخشی هایی از بودجه بصورت تدریجی پرداخت خواهد شد. بودجه ما اندک است ولی بموقع پرداخت می شود.

مدیر کل هنرهای نمایشی سپس با ابراز خوشنودی از رویه شفاف سازی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره ابهام هایی که جامعه تئاتری در زمینه هزینه کرد بودجه تئاتر دارند، توضیحاتی ارائه کرد.
آشنا با تاکید بر این که موضوع پنهانی نداریم، یادآوری کرد: سال۱۳۹۹ بودجه تئاتر ۱۸ میلیارد تومان بود که ما با دو پدیده رو به رو بودیم؛ بدهی سالهای قبل و مالیاتی که باید پرداخته می شد.
بگفته او، برای سالهای قبل رقمی برابر با ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان مالیات در نظر گرفته شده بود که این رقم باید پرداخت می شد.
آشنا با اشاره به این که بیش از ۱۱ میلیارد بدهی در تئاتر وجود داشته که متعلق به سالهای قبل بوده است، افزود: مساله را با آقای دکتر صالحی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کردم و درخواست ارتقای بودجه را دادم که این رقم حدود ۵۰ درصد افزایش یافت و حدود ۳۰ میلیارد تومان بودجه به تئاتر اختصاص پیدا کرد.
او سپس درباره هزینه کرد این بودجه توضیح داد: علاوه بر رقم مالیات، ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان صرف پرداخت بدهی شد. ۶ میلیارد و ۹۷۰ میلیون تومان هم به برگزاری جشنواره های فجر، عروسکی، صاحبدلان و... اختصاص پیدا کرد. قسمتی از این بودجه صرف پشتیبانی از تئاتر استانها شد. از طرف دیگر چند سالی بود که تفاهم نامه ای با استانها امضا نکرده بودیم. سال ۹۸ کل بودجه ای که به استانها پرداخت شده بود، ۱۳۰ میلیون تومان بود ولی سال قبل ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای پشتیبانی از تئاتر استانها در نظر گرفتیم که تا حالا ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان پرداخته ایم و برای پرداخت مابقی آن هم منتظر گزارش عملکرد استانها هستیم برای اینکه بودجه استانها طبق گزارش عملکرد هر استان پرداخت می شود.
مدیر کل هنرهای نمایشی درباره بودجه پشتیبانی از تولیدات نمایشی در سال ۹۹ اظهار داشت: با پرداخت ۱ میلیارد و ۹۳۹ میلیون تومان از ۱۲۶ اثر نمایشی در تهران حمایت شده است. ضمن این که مبلغی برابر با ۸۹۴ میلیون تومان هم برای پشتیبانی از ۲۴ تماشاخانه خصوصی هزینه شده است.
بگفته او، از مجموع بودجه سال گذشته، رقمی برابر با ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بابت انتشار نشریات، فصل نامه، تلویزیون تئاتر ایران، نمایشنامه نویسی و... هزینه شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا بودجه پشتیبانی از اجرای آثار نمایشی کمترین رقم را به خود اختصاص داده، اشاره کرد: رقمی بیش از میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان فقط برای پشتیبانی از آثار نماشی در تهران هزینه شده ولی برای پشتیبانی از تولید تئاتر در کل کشور رقمی برابر با ۶ میلیارد تومان پرداخت شده است. ضمن این که هر سالن نمایشی، سقف حمایتی دارد که برمبنای آن، بودجه در اختیار گروه نمایشی قرار می گیرد.
آشنا اشاره کرد: قسمتی از بودجه ای که به جشنواره ها پرداخت شده هم صرف تولید نمایش شده به این صورت که از ۸۷ اثر خیابانی تولید شده در جشنواره های «فصل امید» و «خیابان تئاتر ایران»، حمایت شده و کل بودجه به گروه های نمایشی پرداخت شده است.
او با ابراز تاسف از این که بودجه تئاتر بسیار اندک است، افزود: بارها گفته ام این بودجه برای تئاتر کافی نیست. ضمن این که بودجه تئاتر در وهله اول باید صرف تولید نمایشنامه و اجرای عمومی شود و بعد به رویدادها تعلق بگیرد. به هر حال تمام تلاش ما در جهت صرفه جویی در اداره کل هنرهای نمایشی بوده است.
آشنا اشاره کرد: تا این لحظه انجمن هنرهای نمایشی به هیچ گروهی که نمایشش اجرا شده باشد، بدهکار نیست و اگر بدهی وجود دارد، به سبب اشکالی است که در سند آن گروه وجود دارد و این به مفهوم آن نیست که ما پول نداشته باشیم.
او که امیدوار است بودجه تئاتر افزایش پیدا کند، درباره گله تعدادی از گروه های نمایشی در خصوص این که چرا نماینده گروه ها در جلسه برآورد بودجه که در انجمن هنرهای نمایشی تشکیل می شود، حضور ندارد، توضیح داد: قبلا تعداد نمایش ها کم بود و شورایی به نام شورای ساخت وجود داشت که الان شورای حمایت نامیده می شود. از آنجاکه تعداد گروه های نمایشی افزایش پیداکرده است، قراردادهای ما حمایتی است. به این معنا که برمبنای بودجه، سالن اجرا و... رقمی به هر نمایش تعلق می گیرد. بعنوان نمونه سقف پشتیبانی از اجراهای تئاتر در تالار قشقایی ۳۵ میلیون تومان و در تالار چهارسو ۴۰ میلیون تومان است و بیش از این نمی توانیم کمک نماییم چون رقم بودجه چنین اجازه ای نمی دهد. دو هنرمند عزیزی هم که بابت رقم های حمایتی شان گله داشتند، باید این را در نظر بگیرند که سقف این مبلغ را دریافت خواهند کرد و بیش از این امکان پرداخت نداشتیم.




منبع:

1400/03/11
10:46:12
0.0 / 5
545
تگهای خبر: تئاتر , تماشاخانه , جشن , جشنواره
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
هنر شهر

هنر شهر

هنر و فرهنگ شهری

honareshahr.ir - تمامی حقوق مالکیت معنوی سایت هنر شهر محفوظ است