ایران مقصد پوشاک پسماند بنگلادشی

ایران مقصد پوشاک پسماند بنگلادشی به گزارش هنر شهر، رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع پوشاک ایران ضمن تأکید بر ضرورت اصلاح قانون ساماندهی مد و لباس برای پیشگیری از برخوردهای سلیقه ای درعین حال به سایر چالش های این حوزه از قبیل قاچاق پوشاک بی کیفیت به کشور پرداخت و اظهار داشت: کالاهای بی کیفیتی که کشورهای دیگر به هیچ عنوان اجازه ورود آنرا نمی دهند، در سایه عدم نظارت درست وارد کشور می شود و ایران تبدیل به یکی از بزرگ ترین واردکنندگان کالاهای بی کیفیت شده است.


رامین جوان رود در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به طرح درخواست فعالان بخش خصوصی از کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بر اساس اصلاح قوانین حاکم بر حوزه مد و لباس کشور، اظهار داشت: هیچ چارچوب قانونی مشخصی در عرصه مد و لباس وجود ندارد. «مد» مجموعه ای از ساز و کارها است که باید موضوعات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در آن دیده شود. باید در مسیری حرکت کرد که بتوانیم «مد» یا پوشش ترند را ایجاد نماییم برای اینکه زمانی که هیچ زیرساختی برای ایجاد «مد» وجود نداشته باشد سایر مباحث در رابطه با این حوزه در حاشیه قرار می گیرند.

«ساماندهی» مشکلات مد و لباس کشور را برطرف می کند؟

او اضافه کرد: قانون ساماندهی مد و لباس سال ۱۳۸۵ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و بدنبال آن کارگروه ساماندهی مد و لباس به عنوان متولی سیاستگذاری و برنامه ریزی حوزه مد و لباس کشور زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شروع به کار کرد، اما به نظر بنده حتی عنوان «ساماندهی» که برای این کارگروه قید شده است، مشکل دارد. آیا فقط با «ساماندهی» می توان کاری انجام داد و مشکلات را برطرف کرد؟
جوانرود اضافه کرد: قوانین و مصوبات مختلفی در طول ۱۸سال گذشته برای حوزه مد و لباس در نظر گرفته شده است که از همان شروع به مشکل خوردند و هنوز هم هیچکس نمی تواند درباره ی قوانین و کارهایی که به فراخور آن در حوزه مد و لباس انجام شده است، صحبت شفافی انجام دهد. اصلا امروز فعالین هنر - صنعت پوشاک باید از چه قانونی تبعیت کنند؟

جلسه ای بدون خروجی مشخص

او با تأکید بر این که برای اجرای قوانین مد و لباس کارهای زیادی باید صورت گیرد، اظهار داشت: در جلسه ای که با کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی داشتیم هم موضوعات و دغدغه های فعالان بخش خصوصی عنوان شد، اما خروجی مشخصی نداشتیم و فقط قرار شد یک سری مطالعه و پژوهش برای چگونگی حرکت در این راه صورت گیرد، اما در مجموع تلاشی که اینروزها برای برگزاری جلسات با ذی نفعان حوزه صورت می گیرد بیشتر به خاطر برگزاری جشنواره مد و لباس فجر است.

بعد از جشنواره مد و لباس بخش خصوصی غریبه می شود

رییس هیات مدیره انجمن صنایع پوشاک ایران با اعلان اینکه برگزاری چنین جلساتی سابقه دارد، اظهار داشت: در ۱۰ سال قبل این روند تکرار شده است. بمحض این که دوستانِ بخش دولتی نیاز به همراهی و نظر فعالان بخش خصوصی دارند شروع می کنند جلسه برگزار می کنند، اما با پایان برگزاری جشنواره ما باردیگر غریبه می شویم. این روند مناسب نمی باشد وبا پیگیری مقطعی امور به نتیجه نخواهیم رسید.

زمان برگزاری جشنواره را تغییر ندهید

او درباب زمان برگزاری جشنواره مد و لباس فجر که بطور معمول در بهمن ماه برگزار می شود، اظهار داشت: تصور می کنم همزمانی برگزاری جشنواره ها در بهمن ماه سبب می شود جشنواره مد و لباس دیده شود. برگزاری جشنواره در اسفندماه به سبب نزدیکی به خریدهای نوروزی و شلوغی های آن زمان منطقی به نظر نمی رسد؛ از طرف دیگر برگزاری جشنواره در بهار نیز نمی تواند جذابیت لازم را داشته باشد. در صورتیکه برنامه ریزی درستی برای جشنواره مد و لباس صورت گیرد می تواند تا حد زیادی مورد توجه قرار گیرد چونکه هنر - صنعت مد و لباس برای عموم افراد جذابیت دارد و بر این اساس فکر می کنم بهترین زمان برگزاری جشنواره همان بهمن ماه است. به زعم بنده این جشنواره در کنار جشنواره فیلم فجر می تواند قدرت بگیرد چونکه مد و لباس با صنعت فیلمسازی عجین است. در نهایت دوستان برگزار کننده باید به هر زمانی که برای برگزاری جشنواره مد و لباس در نظر گرفته می شود پایبند بوده، زمان آنرا تغییر ندهند و بازه زمانی آن نیز تحت تأثیر موضوعات مختلف و تغییر مدیران، تغییر نکند.

ادامه برخوردهای سلیقه ای در سایه عدم اصلاح قانون

او همین طور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ضرورت اصلاح قانون ساماندهی مد و لباس مصوب سال ۱۳۸۵، اظهار داشت: نیاز داریم تا قانون خط مشی مشخصی برای نهاد بالادستیِ کارگروه ساماندهی مد و لباس تعیین کند. متاسفانه تا آن زمان که قانون اصلاح نشود برخوردهای سلیقه ای ادامه خواهد داشت. در ۱۸ سال قبل ارتباط لازم ایجاد نشده است و ما در جامعه شاهد ناهنجاری هایی هستیم به گونه ای که جوان ما الگوی صحیحی برای پوشش ندارد درحالی که در گذشته چنین نبود. قوانینی که مصوب شده است نه فقط نتوانسته از نظر فرهنگِ پوشش تاثیر بگذارد بلکه بدتر لطمه هایی وارد کرده است. درواقع ما نه فقط پیشرفت نکرده ایم بلکه پسرفت هم داشته ایم و تا آن زمان که اصلاح قوانین برمبنای موضوعات فرهنگی و اجتماعی انجام نشود، هیچ نوع اثر گذاری مثبتی رخ نداده و اتلاف زمان و هزینه شمرده می شود.

وضعیت «مد» با زور و فشار اصلاح نمی شود
جوانرود در جواب این پرسش که کوتاهی در اصلاح امور را متوجه بخش قانون گذاری و یا نهادهای اجرائی می داند؟، توضیح داد: واقعاً نمی دانم کدام بخش کوتاهی می کند. به اعتقاد من چه نهاد قانون گذار و چه ما اهالی صنعت، امروز خط مشی مشخصی برای پوشش عمومی جامعه نداریم. هیچ تلاشی به لحاظ فرهنگی صورت نگرفته است و زور و فشار هم برای نسل جدید قابل پذیرش نیست؛ بدین سبب تا برنامه ریزی فرهنگی نداشته باشیم و الگوهای مشخصی ایجاد نکنیم نمیتوانیم انتظار داشته باشیم وضعیت مد در کشور ما پایدار شده و خروجی مناسبی داشته باشد.

پرسش هایی بی پاسخ!
او با اشاره به اهمیت الگو گرفتن از سایر کشورهای اسلامی حاشیه خلیج فارس در حوزه مد و لباس، بیان کرد: امروزه پوشیدن لباس سنتی در کشوری مانند امارات برای آن ملت جزئی از افتخارات است چونکه از نظر فرهنگی بر این امر کار شده است. ما در یک بلاتکلیفی قرار داریم؛ از یک سو قانونگذاری اتفاق افتاده است اما نیاز به اصلاح دارد از طرف دیگر اگر هزینه ای برای فرهنگ سازی انجام نشود وضعیت ما به همین منوال خواهد بود. آیا در ۱۸سال گذشته که از تصویب قانون ساماندهی مد و لباس می گذرد، لطمه شناسی انجام شده است که این قانون تا چه اندازه اجرائی شده و یا چه میزان نیاز به اصلاح دارد؟ چرا باید قانون تصویب شود اما در مرحله اجرا به مشکل بخورد؟
بیشتر بخوانید:
۱۸ سالگی نهاد متولی مد و لباس بدون جایگاه و بودجه مشخص!
رییس هیات مدیره انجمن صنایع پوشاک ایران با اشاره به بی توجهی هایی که به صنعت پوشاک می شود، اظهار داشت: این صنعت امروز تحت هیچ عنوانی از هیچ حمایت دولتی برخوردار نیست. هنر صنعت - مد و لباس کاملا مستقل است و با بخش خصوصی اداره می شود و هیچ نوع رانت دولتی ندارد. از طرف دیگر صنعت از بازار تبعیت می کند، ما محصولی تولید می نماییم که تقاضای آن در بازار وجود داشته باشد و اگر مقرر است در پوشش جامعه تغییر رویه دهیم باید موضوعات زیرساختی اصلاح گردد و در عین حال بودجه ای برای تبلیغات و تولید محتوای مناسب درنظر گرفته شود تا بتوانیم خط مشی صحیح انتخاب پوشاک را شکل دهیم. زمانی که هیچ چارچوبی وجود ندارد که یک لباس ایرانی - اسلامی چه مشخصات و خاصیت هایی دارد، چگونه می توانیم انتظار داشته باشیم شرایط پوشش بهبود یابد؟

فعلا عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی یک موضوع فانتزی است!
او درباره ی عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی در طراحی و دوخت لباس، اظهار داشت: در ابتدا باید نیازهای اساسی پاسخ داده شود و بعد از آن به فکر سایر نیازها باشیم؛ امروز واقعیت این است که در بُعد جهانی هم کپی رایت برای طرحی و دوخت به درستی اجرا نمی گردد، تا جایی که شرکت های بزرگی مانند ZARA نیز صدها پرونده عدم رعایت کپی رایت دارند. حال آنقدر چالش های مختلفی در عرصه مد و لباس کشور وجود دارد که مشکل عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی در کنار آنها موضوعی فانتزی است که باید در آینده به آن پرداخته شود.

کسی قرار نیست برای قاچاق پوشاک کاری کند
رییس هیات مدیره انجمن صنایع پوشاک ایران همین طور درباب روند قاچاق پوشاک توضیح داد: در سنوات گذشته بارها درباره ی این مساله صحبت شده است و بعد از گذر سالیان حس می کنم کسی قرار نیست تلاشی کند تا این چالش ساماندهی گردد.
او اضافه کرد: قیمت واقعی ارز سبب شد تا بالاخره کالای ایرانی در مقابل کالای خارجی رقابت پذیر باشد و شاهد رشد خوب برندها باشیم به گونه ای که اینروزها دیگر سهم قابل توجهی از بازار در اختیار تولیدکنندگان کشور است.
جوانرود با تأکید بر اهمیت فرهنگسازی در حذف کامل قاچاق پوشاک، اظهار داشت: مردم باید آگاه شوند که خرید کالای قاچاق تا چه اندازه به اقتصاد داخل لطمه وارد میکند. از طرفی اگر حمایت دولتی از صنعت پوشاک صورت گیرد و بتوانیم کارخانه های بزرگی به وجود آورده و محصول باکیفیت و فراوانی در دسترس مردم قرار دهیم، آنها هم به سراغ کالای ایرانی می آیند.

ایران؛ مقصد پوشاک پسماند بنگلادشی
او اضافه کرد: متاسفانه در چند سال قبل شاهد این هستیم که ایران تبدیل به کشور مقصد تمام کالاهای باقیمانده و پسماند از تولیدات برندهای دیگر کشورها به صورت قاچاق شده است. لباس هایی که از کشورهایی مانند بنگلادش به ایران می آیند محصولاتی هستند که هیچ کشوری آنها را قبول نمی کند و باید از بین بروند، اما متاسفانه وارد ایران شده است.
رییس هیات مدیره انجمن صنایع پوشاک ایران با اعلان اینکه کشور بنگلادش در ۲۰ سال قبل محل تولید محصولات برندهای مطرح دنیا بوده است، توضیح داد: در طول فرآیند تولید تعدادی از این لباس ها گرفتار نقصان ها و مشکلاتی می شوند؛ بطورمثال پارچه ضایعات می شود، آب رفت لباس زیاد است، چاپ خراب می شود و... و این سبب می شود برند اصلیِ سفارش دهنده به بنگلادش، چنین لباس هایی را قبول نکرده و مرجوع کند. این مساله سبب می شود کالاهای مشکل دار و مرجوعی در انبار جمع شده و آنرا به ایران بفروشند؛ یعنی همان کالاهای بی کیفیتی که کشورهای دیگر به هیچ عنوان اجازه ورود آنرا نمی دهند، در سایه عدم نظارت درست وارد کشور می شود و ایران تبدیل به یکی از بزرگ ترین واردکنندگان کالاهای بی کیفیت شده است.



1403/12/15
11:05:10
0.0 / 5
185
تگهای خبر: برنامه , پژوهش , تبلیغات , جشن
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
هنر شهر

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

هنر شهر

هنر و فرهنگ شهری - هنر شهر، نبض هنر خیابانی ، رنگ زندگی

honareshahr.ir - تمامی حقوق مالکیت معنوی سایت هنر شهر محفوظ است