نگاهی به کارهای حسن ذوالفقاری برای فرهنگ عامه

نگاهی به کارهای حسن ذوالفقاری برای فرهنگ عامه هنر شهر: محمد جعقری قنوانی در نوشتاری به فعالیت ها و کارهای حسن دوالفقاری در زمینه فرهنگ و ادبیات عامه پرداخت.


این نویسنده و پژوهشگر فرهنگ و ادبیات عامه در پی درگذشت حسن ذوالفقاری در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده است با اشاره به سابقه آشنایی اش با این نویسنده و استاد فقید به کارهای او در زمینه فرهنگ و ادبیات عامه پرداخته است.
در متن این یادداشت می خوانیم: «بیش از هرچیز این مصیبت را به خانواده محترم دکتر ذوالفقاری، جامعه ادبی، دوستان و همکاران و دانشجویانش تسلیت عرض می کنم. سابقه دوستی من با دکتر ذوالفقاری بیش از حدود بیست سال پیش بوده است. حدودا در همه همایش های فرهنگی و ادب عامه، که خود ایشان نقشی اساسی در برگزاری آنها داشت، در خدمت وی بودم. سفرهای مختلفی باهم به شهرهای مختلف داشتیم. فردای روزی که او را از دست دادیم قرار بود طی مراسی کتاب هایی را بررسی نماییم که مرکز پژوهشی شعر عامه وابسته به دانشگاه شیراز به همراه نقش خاموش منتشر نموده اند. اما افسوس.
اگر به مطالبی که در صفحات مجازی طی این چند روز انتشار یافته یا آنچه در مراسم خاکسپاری او، دوستان و همکاران مختلف بیان می کردند، توجه فرمایید، یک موضوع بسیار برجسته بوده است و آن حسن خلق و مهربانی بیش از اندازه دکتر ذوالفقاری بود. این همه حسرت و بغض و گریه ای که در گفتار و نوشته های دوستان وی منعکس است، بیش و قبل از همه نتایج رفتار و سلوک وی در مناسبات فردی و اجتماعی است. همیشه با خنده رویی با مخاطبان خود برخورد می کرد.
مهربانی او حد و اندازه ای نداشت. اگر کاری از دستش برمی آمد، محال بود انجام ندهد. حتی اگر انجام دادن این کار مستلزم رو انداختن به مسئول و یا مدیری بود، باز هم دریغ نمی کرد. بخشندگی و کرامت او نیز کاملا برجسته و نمایان بود.
درباره آثار و کتاب های دکتر ذوالفقاری، طی یکی دو روز گذشته خیلی از دوستان و همکاران ایشان مطالب و سخنانی نوشته و یا گفته اند. یک نکته ای که کمتر به آن توجه شده نقش اساسی وی در تثبیت گرایش ادب عامه در مقطع کارشناسی ارشد است. این یکی از کارهای اساسی وی بود. بی هیچ گمانی اگر کوشش های مستمر و پیگیری های جدی دکتر ذوالفقاریی نبود این گرایش تصویب نمی شد. همین طور اگر کوشش های شبانه روزی او نبود، این گرایش بعد از تصویب، در دانشگاه ها تثبیت نمی شد. وی در این راه کارهای جانبی فراوانی را انجام داد که دو مورد آن اشاره می کنم: نخست برگزاری پنج همایش تخصصی فرهنگ و ادب عامه در پنج شهر مختلف به میزبانی دانشگاه های این شهرها که نخستین آنها در دانشگاه رفسنجان و پنجمین آنها به میزبانی دانشگاه گلستان بود.
مورد دیگر تأسیس و انتشار مرتب مجله علمی-پژوهشی فرهنگ و ادب عامه بوده است. این مجله که تنها نشریه دانشگاه در زمینه فرهنگ و ادب عامه است، ابتدا بصورت دوفصلنامه منتشر می شد، بعد از مدتی به جهت استقبال پژوهشگران به فصلنامه تبدیل شد و الان بصورت دوماهنامه منتشر می شود. باز هم بی هیچ تردیدی اگر پیگیری ها و کوشش های او نبود، مجله مذکور به این حد از شکوفایی و موفقیت نمی رسید.
مجموعه این کارها زمینه تربیت و پروش علمی پژوهشگران حوزه فرهنگ و ادب عامه را فراهم نموده است و این مساله بسیار اساسی و مهم می باشد. در کشورهای دیگر نیز علم فلکلورشناسی زمانی به شکوفایی رسید که بصورت رشته ای مستقل در دانشگاه ها در آمد.

اگر صد مادیون تور داری اگر صد هنج رستم زور داری

اگر خشت طلا ایوان بسازی به آخر منزلی با گور داری»




منبع:

1401/04/21
10:06:17
0.0 / 5
408
تگهای خبر: پژوهش , فرهنگی , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
هنر شهر

هنر شهر

هنر و فرهنگ شهری

honareshahr.ir - تمامی حقوق مالکیت معنوی سایت هنر شهر محفوظ است