الموت قزوین تاریخ خود از اسماعیلیه تا قاجار را رو آورد

الموت قزوین تاریخ خود از اسماعیلیه تا قاجار را رو آورد هنر شهر: در چهاردهمین فصل جستجوهای دیرینه شناسی دژالموت قزوین، ساخت وسازهایی از دوره قاجار، فضاهای زیستی مربوط به صفویان و آثاری متعلق به دوره اسماعیلیه كشف شد.



به گزارش هنر شهر به نقل از ایسنا، به نقل از پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری حمیده چوبك، سرپرست چهاردهمین فصل جستجوهای باستانشناسی دژالموت قزوین با بیان این خبر اظهار داشت: از سال ۱۳۸۱ تا كنون سیزده فصل كاوش در الموت انجام شده و چهاردهمین فصل كاوش در این محوطه پرارزش بعد از پنج سال وقفه پس از نقشه برداری، آماده سازی و تجهیز كارگاه شروع شده است.

او با اشاره به انجام سیزده فصل كاوش در الموت اظهار داشت: در این كاوش ها مجموعه ای از یافته های دیرینه شناسی شامل سفالینه ها، تزئینات معماری، كاشی و آجر، آثار سنگی، آثار فلزی، سكه، صدف و استخوان از دوران اسماعیلیه (سده های ۷-۵ قمری) دوره بعد از اسماعیلیه و دوره صفوی و قاجار (سده ۱۳-۸ هجری) به دست آمده است.

چوبك با اشاره به قرارگیری بیشتر كارگاه های كاوش در لبه پرتگاه ها از ایمن سازی كارگاه ها قبل از شروع كاوش اطلاع داد و تصریح كرد: خواناسازی دیوار باروهای قلعه پایین برای مرمت و بازسازی آن، شناسایی محدوده قلمرو فرمانروایی در هسته اصلی قلعه بالا كه متعلق به دوره اسماعیلیه است، ایمن سازی و ساماندهی فضاها و در نهایت شناسایی مهمترین بخش قلعه كه شامل سردر جنوبی و بخش های شمالی غربی مولاسرا، دستیابی به تمام فضاهای مولاسرا در قلعه بالا و سردر و دروازه ورودی در قلعه پایین از مهمترین اهداف فصل چهاردهم كاوش است.

او شناسایی راه ورودی اصلی قلعه، شناخت باروی محصور كننده قلعه در لبه پرتگاه ها، آواربرداری و خواناسازی شمال شرقی دروازه قلعه بالا در دوره اسماعیلیه كه در زیر آثار دوره صفویه قرار دارد را از دیگر اهداف این فصل از كاوش نام برد.

این دیرینه شناس در ادامه بر اهمیت شناسایی و كشف باروی محصور كننده قلعه در لبه پرتگاه ها به منظور حفاظت بقایای اندك دیواره های به جای مانده، بازسازی و ایمن سازی قلعه تصریح كرد و برای دستیابی به اهداف مورد نظر از تولید كارگاه های كاوش در بخش های جنوب غربی مولاسرا، شمال شرقی دروازه قلعه بالا، دروازه قلعه پایین و همینطور بخش جنوب غربی قلعه پایین اطلاع داد و اظهار داشت: هم اكنون باستان شناسان در حال كاوش در بخش های یاد شده هستند.

شناسایی یك كانال آب دستكند

چوبك یكی از دستاوردهای این فصل از كاوش را شناسایی یك كانال آب دستكند با پوششی خرپشته ای شكل از لاشه سنگ های ورقه ای دانست و اظهار داشت: این كانال به موازات پهنای دروازه در امتداد جنوب به شمال و در صخره ای از جنس «كنگلومرا» بوجود آمده و احتمالاً كاربری آن هدایت پساب مجموعه ساختمانی گنبدخانه به بیرون قلعه بوده است.

این دیرینه شناس از دیگر دستاوردهای این فصل از كاوش را كشف بخشی از باروی قلعه در بخش قلعه پایین و دیوارهای محصوركننده فضاهای جانبی مولاسرا در بخش شمال غربی دانست و از كشف ساخت و سازهایی از دوره قاجار مربوط به چوپان ها و دامپروران برای استقرار موقت در بخش قلعه بالا و در قلعه پایین در لایه های فوقانی كارگاه ها اطلاع داد.

او افزود: در زیر این آثار، فضاهای زیستی مربوط به دوره صفوی همچون دو اتاق مجاور با بخاری دیواری های گچ اندود كشف و شناسایی شده است.

آثار متعلق به دوره اسماعیلیه در زیر لایه های صفوی

این دیرینه شناس همینطور از وجود آثار متعلق به دوره اسماعیلیه در زیر لایه های صفوی اطلاع داد و اظهار داشت: وجود پلكان ها، دیوارهای قطور با ضخامتی در حدود دو متر مربوط به فضاهای مولاسرا و تزئینات كاشی فیروزهای و كاشی زرین فام حاكی از وجود یك كاخ دژ متعلق به دوره اسماعیلیه است.

چوبك اضافه كرد: بررسی عناصر معماری و تزئینات وابسته به معماری كشف شده نشان داده است مجموعه بناهای قلعه حسن صباح با رعایت معیارها و استانداردهای زمان خود تولید شده است.در كارگاه های مورد كاوش از معماری دستكند برای تولید فضاهای مورد نیاز به خوبی استفاده و بهره برداری شده است.

به گفته ی وی؛ در كنار یافته های معماری می توان به قطعات متنوع سفالینه متعلق به قرون ششم هجری تا دوره قاجار، قطعات صدف منقوش و قطعات شیشه اشاره نمود.

او نكته قابل توجه در مورد فصل چهاردهم كاوش قلعه حسن صباح را توجه ویژه به فعالیت های مرمت و ساماندهی قلعه و بخش های كاوش شده، دانست و تصریح كرد: در همین راستا هم اكنون كارگاه مرمت در حال آماده سازی و فراهم كردن تجهیزات موردنیاز است

چوبك با بیان این كه دژ الموت بیش از ۲۰هزار مترمربع وسعت دارد و روی پستی و بلندی ها بنا شده، اظهار نمود: قبل از كاوش ها سطح قلعه با خاك پوشیده شده و سطحی نامشخص داشت. از سال ۱۳۸۱ با جستجوهای هرساله بخشی از آثار مشخص و بازسازی و بازنمائی معماری دژ و دوره های آن امكان پذیر شده است.




1397/05/28
00:16:01
5.0 / 5
5125
تگهای خبر: هارد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
هنر شهر

هنر شهر

هنر و فرهنگ شهری

honareshahr.ir - تمامی حقوق مالکیت معنوی سایت هنر شهر محفوظ است