تهیه كننده سریال مطرح كرد؛

پخش سوران بدون واکنش نخواهد بود!

پخش سوران بدون واکنش نخواهد بود! به گزارش هنر شهر، نشست سریال سوران که اثری اقتباسی از کتاب عصرهای کریسکان است عصر روز گذشته با حضور تهیه کننده این مجموعه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار گردید.



به گزارش هنر شهر به نقل از مهر، نشست سریال «سوران» روز گذشته ۲۸ اردیبهشت با حضور مجتبی فرآورده تهیه کننده سریال و مینو خانی منتقد سینما و تلویزیون در نمایشگاه کتاب اجرا شد.
فرآورده در ابتدای این جلسه از کتاب «عصرهای کریسکان» که منبع اقتباس سریال بوده است سخن گفت و دیگر ظرفیت های کتاب عنوان کرد: از بضاعت کتاب آن چه داشته در این سریال ارائه دایم اگر بخواهیم نگاه مجدد به کتاب داشته باشیم فکر می کنم ظرفیت یک سینمایی خوب را هم دارد.
مینو خانی نیز در ادامه در تعریف اقتباس بیان کرد: بطور عام وقتی از اقتباس حرف می زنیم از بهره گرفتن می گوییم اما اگر از اقتباس به عنوان اثر ادبی حرف می زنیم اثر خبری، تصویری، گزارش خبری و… می تواند منبع اقتباس باشد.
وی افزود: پایان تعدادی از فیلم ها نوشته می شود برداشت آزاد و در این موارد خیلی نمی توان بین اثر و منبع وجوه مشترک پیدا کرد بلکه ایده جذابی بوده که منشأ ساخت قرار گرفته و نمی توان انتظار داشت که سازنده خیلی وفادار باشد. درحالیکه در اقتباس، سازنده نه فقط ایده گرفته بلکه وفادار است و حتی می توان نوعی قیاس بین اثر اول و مکتوب با اثر تصویری داشت تا ببینیم چقدر سازنده متعهد و وفادار مانده است.
خانی در بخش دیگر اشاره کرد: در اثر مکتوب با کلمه مواجه هستیم درحالی که در سینما با «نما» مواجه هستیم. گاهی در کلمات وقتی از درخت حرف زده می شود گفته نمی شود کدام درخت، درحالیکه در سینما دقیقاً نمایش داده می شود که این درخت چه خاصیت هایی دارد و باید این را در نظر گرفت که در اثر مکتوب تخیل و تجسم وجود دارد.

فرآورده که تهیه کنندگی فیلم اقتباسی «۲۳ نفر» را هم در کارنامه خود داشته است، در ادامه در پاسخ به لو رفتن داستان برای مخاطب با ساخت فیلم اشاره کرد: داستان بیست و سه نفر ابتدا یک اثر مستند بود که مهدی جعفری بر طبق این کتاب آنرا برای صداوسیما تولید کرد که با آن حلقه این اثر شکل گرفت. نطفه فیلم از آن زمان با آن مستند ساخته شد. با آنکه پس از حدود بیست سال فیلم از آن مستند ساخته شد.
وی افزود: اینطور نیست که اقتباس حتما از متن مکتوب تولید شده باشد گاهی از یک واقعه است.
فرآورده درباره ی وفاداری به کتاب در سریال «سوران» نیز عنوان کرد: از علت هایی که کمتر اقتباس رخ می دهد به خاطر چالشی است که میان سازندگان اثر تصویری و نویسنده مکتوب وجود دارد و هر یک به شکلی کار را می بینند. گلزار راغب نویسنده کتاب «عصرهای کریسکان» نه فقط نویسنده خوبی است بلکه فرد همراهی هم هست. او هر آن چه را در کتاب نقل کرده خودش چشیده است.
تهیه کننده «سوران» درباره ی این همکاری اشاره کرد: گلزارراغب بسیار متواضعانه اعلام نمود که می داند که مقتضیات ادبیات با فیلم متفاوت می باشد و خودش گفت می خواهید کتاب من را به زبان دیگری نقل کنید و از این حیث ما خیلی با او راحت بودیم. حتی وقتی بخشهایی از فیلم را دید اظهار مسرت کرد و اعلام نمود که همان بخش های که ما در کردستان تجربه کردیم در فیلم بود.
وی افزود: وفاداری به متن خیلی مشکل است شاید به اجرا نمی توان وفادار بود. وقتی قصه قرآنی هم می خواهیم بیان نماییم نمی توانیم دقیقاً به همه جزئیات وفادار باشیم اما اگر از روح حاکم بر اثر تخطی نکنیم می توانیم وفادار باشیم. باید روح حاکم را حفظ کرد. در ادبیات هم اینطور است نویسنده متنی را ارائه می دهد و من مخاطب آن دنیا را طبق تجربه و ذهن خود می سازم اما ما وقتی می خواهیم آن اثر را تصویری نماییم باید معدلی از این دنیاها بگیریم و بر طبق آن حرف بزنیم. ما برای فیلمسازی موظف هستیم فضا را به ذهن مخاطب نزدیک نماییم.
فرآورده اشاره کرد: در شیوه اقتباس در هر حوزه ای از قصه های انبیا تا قرآن تا وقایع دیگر باید روح حاکم را حفظ کرد اما به اقتضای درام راهی نیست جز این که قسمتی از قصه را ما پردازش نماییم.

وی در بخش دیگر به سازمان سینمایی سوره که تولید این سریال را برعهده دارد اشاره و بیان کرد: می خواهم دستمریزاد بگویم به سازمان سینمایی سوره که بنا را بر این گذاشته که از کتاب ها اقتباس کند و پای اقتباس را به حوزه تصویر باز کرده است.
این تهیه کننده سینما درباره ی سوژه های اقتباس نیز عنوان کرد: ما در اقتباس سراغ افراد ناب و قهرمان های گم نام می رویم که به هیچ وجه امکان ندارد زندگی او را خودمان طراحی نماییم.
خانی نیز درباره ی اقتباس از زندگی افراد اظهار داشت: تاریخ ما پر از آدم هایی است که می توانند به عنوان الگو مسیری را برای ما مشخص کنند. دهه ۶۰ پر از آدم های جذاب است چرا به اینها نپردازیم.
در ادامه فرآورده درباره ی این که چرا در این سال ها کمتر از زندگی قهرمانان بزرگ اقتباس شده است، تصریح کرد: مشکل این که سراغ شخصیت های بزرگ نمی رویم سینماگران نیستند بلکه مدیران هستند. مدیران فرهنگی جز تعداد قلیل بی ربط سرکار آمده اند و اساساً جایی را اشغال کرده آمد و می فهمید به تنها جایی که تعلق ندارند فرهنگ است. اینها می خواهند میزشان را حفظ کنند و حاضر هم نیستند هزینه بدهند. علت این که در فرهنگ اینقدر شرایط نابسامان داریم چون آدم های آینده نگر نسبت به فرهنگ نداریم.
وی همین طور درباره ی چالش های ساخت سریال و این که در کردستان تصویربرداری شده است یا خیر اشاره کرد: برای تولید هر اثری قرار نیست حتما به آن جغرافیا برویم بلکه مهم این است که آن جغرافیا را به مخاطب ارائه دهیم. ما به کردستان نرفتیم و این فضا را در لوکیشن های دیگری فراهم کردیم. قصه ما مربوط به حدود ۴۵ سال پیش است و ما بطور مثال باید می رفتیم به سردشت و آنرا به سردشت ۴۵ سال پیش تبدیل می کردیم اما کوشیدیم در محیطی که فیلمبرداری می کردیم این شرایط را فراهم نماییم.

در ادامه فرآورده درباره ی پیش بینی درباره ی سریال سوران اظهار داشت: اگر به تاریخ معاصر و حتی گذشته می پردازیم باید حرف روز هم داشته باشیم و زمانی باید سراغ تاریخ برویم که راهی برای آینده پیدا نماییم وگرنه صرف نقل تاریخ دردی را دوا می کند ما هم کوشیدیم روایت به روزی از عصرهای کریسکان ارائه نماییم. به نظرم این سریال هم اثری است که دیگران در مقابل آن واکنش می دهند و موضع می گیرند و بسادگی نمی آید و برود.
وی در ادامه اظهار داشت: ما در عرصه اقتباس صفر و صد هستیم. یا در عرصه دفاع مقدس کار نمی نماییم یا همه هم و غم ما می شود جشنواره فیلم دفاع مقدس. تا آنجا که می دانم مقرر است فیلم هایی بر طبق زندگی حدود چهل شهید بسازند اما شهید زمانی فیلمش جلوه دارد که در کنار آثاری با فضاهای دیگر باشد. «غریب» زمانی جلوه دارد که کنار «فسیل» اکران شود وگرنه می شود جشنواره ای که امسال در فجر برگزار کردیم که بیشتر به جشنواره فیلم های دفاع مقدس شباهت داشت!
فرآورده در آخر اظهار داشت: بنظر می رسد در رویکردها باید جانب تعادل را رعایت نماییم وگرنه چند سالی جوی شکل می گیرد و بعد به فراموشی سپرده می شود.


منبع:

1402/02/28
12:22:47
0.0 / 5
280
تگهای خبر: تصویر , تهیه كننده , جشن , جشنواره
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
هنر شهر

هنر شهر

هنر و فرهنگ شهری

honareshahr.ir - تمامی حقوق مالکیت معنوی سایت هنر شهر محفوظ است